Annikin Runofestivaali 2020 - Rakastan, sanon sen kaikille

Annikin Runofestivaali

Suora lähetys!

2020 Annikin Runofestivaali peruutettiin yleisötapahtumana koronavirustilanteen vuoksi. Tapahtuma kuitenkin toteutettiin tiiviisti ilman yleisöä ja kuvattiin ammattilaisvoimin maksuttomana livelähetyksenä YouTubeen festivaalin alkuperäisenä tapahtumapäivänä 6.6.2020. Hienosti sujunut Suora lähetys keräsi tuhansia livekatsojia, ja viikon ajan esillä ollut tallennekin runsaat parituhatta katsojaa. Yhteensä verkkolähetystä seurasi tai tallennetta katseli noin 6000 ihmistä. Lähetyksessä julkistettin myös Annikin Runofestivaalin tuottama ja Teemu Mäenpään maalaama Runopuu-muraali.

Suoran lähetyksen esiintyjät olivat Hannu Mäkelä, Monika Fagerholm, Happonen, Paleface & Viljanen, Elsa Tölli, Adikia, Jonimatti Joutsijärvi sekä Outuo (Alexandra Salmela & J.P. Laitinen). Suoran lähetyksen juontajina toimivat Päivi Haanpää ja Anna Elina Isoaro. Katso Suoran lähetyksen kuvagalleria!

Hannu Mäkelä

Hannu Mäkelä on yli 150 kirjaa julkaissut runoilija, kirjailija ja taiteen akateemikko. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, muistelmia, runokokoelmia, novelleja, näytelmiä ja kuunnelmia. Mäkelän luoma Herra Huu on suomalaisen lastenkirjallisuuden suosituimpia hahmoja. Hänen teoksiaan on käännetty yli 15 kielelle. Mäkelä on palkittu työstään lukuisia kertoja, muun muassa Eino Leinon palkinnolla sekä viidesti Valtion kirjallisuuspalkinnolla. Viime vuosina Mäkelä on julkaissut viisi osaa elämänkerrallista romaanisarjaansa Muistan.

Happonen, Paleface & Viljanen

Kirjailija ja muusikko Karri "Paleface" Miettinen ja kirjailija Kaisa Happonen tuovat Annikin Runofestivaaleille ajankohtaisen, ilmastokriisiä ja eksistentiaalista ahdistusta kommentoivan Tämä on kauhea tapa elää -lavarunoteoksen. Esityksen musiikista vastaa lukuisista huippukokoonpanoista tuttu multi-instrumentalisti Juho Viljanen. Teoksen teksteissä kuuluu pienen ihmisen ääni äärettömän maailmankaikkeuden edessä, usko omien valintojen merkitykseen sekä vanhempien huoli planeetan ja jälkipolvien tulevaisuudesta. Esityksen musiikissa on vaikutteita muun muassa elektronisesta musiikista ja jazzista. Vuonna 2019 kantaesityksensä saanut lavarunoteos esitetään nyt toista kertaa.

Monika Fagerholm

Suomenruotsalainen Monika Fagerholm on kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia kirjailijoitamme. Hän aloitti kirjallisen uransa 80-luvun loppupuolella, ja hänen läpimurtoteoksensa oli vuonna 1994 ilmestynyt Ihanat naiset rannalla. Hänen viimeisin romaaninsa on viime vuonna ilmestynyt ja ylistäviä kritiikkejä kerännyt Kuka tappoi bambin?. Fagerholm on palkittu runsain mitoin kirjallisesta työstään. Hänelle on myönnetty muun muassa Runeberg-palkinto ja Kirjallisuuden valtionpalkinto. Hänet on palkittu myös Ruotsissa maan merkittävimmällä August-kirjallisuuspalkinnolla sekä äskettäin Karl Emil Tollanderin palkinnolla.

Adikia

Adikia on helsinkiläinen rap-artisti ja kuvataiteilija. Hän on keskeinen tekijä liikkeessä, joka pyrkii purkamaan hip hop -kulttuurin luutuneita sukupuolirooleja. Adikia kuuluu yhdeksi viime vuosien puhutuimmaksi rap-ilmiöksi nouseeseen D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-kollektiiviin. Adikian tekemän Koskematon RMX -kappaleen sanoitus valittiin Helsingin Sanomien juttusarjassa yhdeksi suomiräpin tärkeimmistä lyriikoista. Feministisistä ja naisen seksuaalisuutta estoitta ylistävistä sanoituksistaan tunnettu Adikia on ollut ehdolla Emma-palkinnon saajaksi. Adikian kappaleita löytyy 2020 Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Outuo (Alexandra Salmela & J.P. Laitinen)

Kirjailijat Alexandra Salmela ja J.P. Laitinen esiintyvät yhdessä nimellä Outuo. Heidän Veletkä-esityksensä on leikki- ja tutkimusprojekti, jossa teksti, teatteri ja esitystaide lyövät kättä uutta luovalla tavalla. Tuloksena on genrerajoista piittaamaton monitaiteellinen proosaperformanssi, joka on herättänyt ihastusta kaikkialla, missä sitä on esitetty. Alexandra Salmela on julkaissut kaksi romaania, joista ensimmäinen, 27 eli kuolema tekee taiteilijan, voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja valittiin Finlandia-ehdokkaaksi. Salmela on myös lastenkirjailija ja pitkän linjan teatterintekijä. J.P. Laitisen kehuttu esikoisromaani Lume julkaistiin viime vuonna. Laitinen on myös palkittu journalisti ja kokenut improvisaatioteatterin tekijä.

Elsa Tölli

Elsa Tölli on helsinkiläinen runoilija, spoken word -artisti ja esiintyvä taiteilija. Suomalaisen lavarunouden nousevaksi tähdeksikin nimetty Tölli on Helsinki Poetry Connectionin pitkäaikainen aktiivi ja yksi Lavarunoakatemian perustajajäsenistä. Töllin anteeksipyytelemättömiä ja intensiivisen läsnäolon leimaamia runoesityksiä on nähty lukuisissa tapahtumissa kuten Flow-festivaaleilla, Ruisrockissa ja Kajaanin Runoviikoilla. Töllin esikoisteos Fun Primavera ilmestyy huhtikuussa. Elsa Töllin lausuma runo löytyy 2020 Annikin Runofestivaalin Spotify-soittolistalta.

Jonimatti Joutsijärvi

Jonimatti Joutsijärvi on tamperelainen runoilija, esseisti ja performanssitaiteilija. Häntä pidetään yhtenä ikäpolvensa omaperäisimmistä lyyrikoista. Joutsijärven esikoiskokoelma Tule on minun nimeni ilmestyi vuonna 2007 ja hänen viimeisin teoksensa Esiinkaivatut vuonna 2019. Joutsijärven runoutta on kiitetty niin ilosta ja leikkimielisyydestä kuin syvällisyydestäkin. Joutsijärvi esittää Mirkka Rekola -runomuraalin paljastustilaisuudessa Rekolan runoutta. Hän on mukana tilaisuudessa myös Mirkka Rekola -seuran edustajana.

Festivaalitaiteilija: Teemu Mäenpää

Annikin Runofestivaalin tämän vuoden nimikkotaiteilija on Teemu Mäenpää. Hän on tamperelainen kuvataiteilija, jonka juuret ovat katutaiteessa. Mäenpää tunnetaan yhtenä maamme eturivin muralisteista. Hän on osallistunut kymmeniin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, ja hänen töitään on sekä useissa yksityiskokoelmissa että Suomen valtion taidekokoelmissa. Mäenpää toteuttaa Annikin puukorttelin lähistölle Mirkka Rekola -runomuraalin, joka julkistetaan 6.6. Muraalihanke on toteutumassa suunnitellusti. Lue lisää!